Paskahousussa, suomalaisessa pelissä, jolla on samanlaisia muunnelmia ympäri maailmaa ja joka tunnettiin aiemmin nimellä hönö, perimmäisenä tavoitteena on päästä ensimmäisenä pelaajana irti käsikorteista. Häviäjästä tulee “paskahousu”. Peli on optimaalisin 3-5 pelaajan kesken.
Paskahousun säännöt
Pelissä pelataan yksi pakka, jossa on 52 korttia. Ideaalisesti peliä pelaa kolmesta viiteen pelaajaa. Kullekin pelaajalle jaetaan aluksi viisi korttia. Muut kortit laitetaan kuvapuoli alaspäin nostopinoon. Jokaisella vuorollaan osallistuja voi asettaa yhden tai useamman vastaavan tai korkeamman arvoasteen kortin kädestään pinon viereen. Kortit on sijoitettava pelin aikana seuraavien sääntöjen mukaisesti:
- Jos pino on tyhjä, pelaajien on asetettava strategisesti kortteja, jotka ovat pienempiä kuin jätkä. (Tietyissä tämän pelin versioissa pelaajat voivat valita minkä tahansa haluamansa kortin.)
- Jos pino ei kuitenkaan ole tyhjä, pelaajien on valittava huolellisesti kortteja, joilla on sama tai korkeampi arvo kuin jo pelissä olevilla korteilla.
- Kakkoset saa pelata minkä tahansa kortin päälle (kaatokortteja eli kymppiä ja ässää lukuunottamatta) tai tyhjälle pöydälle. Ainoastaan toinen kakkonen voidaan pelata kahden päälle.
- Mikäli ylimmät kortit kasassa ovat alle seitsemän, ei voi niiden päälle pelata kuvakortteja.
- Ässän voi pelata vain kuvakortin päälle tai sillä voi aloittaa tyhjän pinon, mutta seuraavan pelaajan on silloin poimittava se. Vuoro siirtyy tästä pelaajasta vasemmalle. Kymppikortteja voi myös pelata tyhjälle pinolle; ja niinkuin ässän kanssa, on seuraavan pelaajan nostettava se.
- Mikäli pelaaja ei pysty tai ei halua pelata käsikorttejaan sääntöjen mukaisesti, on hänen nostettava koko pino itselleen.
Taktiikka
Kakkoset ovat tärkeimmät kortit pelissä. Ilman niitä voit joutua nostamaan ison avopakan. Sen takia kakkoset kannattaakin säästää tilanteisiin, missä pakka on kasvanut isoksi, eikä mitään muuta korttia pysty siihen laittamaan.
Myöskään kaatokortteja ei kannata käyttää liian aikaisin. Kaataminen on kannattavaa, mikäli kädessä on pieniä kortteja. Niiden pelaamaan pois on mahdollista silloin kun kaataa pakan. Tällöin voi saada pakasta parempia kortteja tilalle.
Seiskat ovat suuri etu, koska kuvakortteja ei voi laittaa ennen niitä; jos seuraavalla pelaajalla on ässät, kakkoset ja pienempiä kortteja, mutta ei muita seiskoja tai korkeampia kortteja, on ihanteellinen hetki lyödä avoimeen pakkaan oma onnenseiskasi.
Kun pelaat, on tärkeää ottaa huomioon sekä ässien että kymppien arvo. Jommankumman tai molempien loppuminen vaikuttaa valtavasti pelisi etenemiseen. Jos ässiä ei ole käytettävissä, voi vain kakkosen laittaa kuninkaan päälle; vastaavasti jos kaikki kympit on käytetty edellisillä kierroksilla, seiskoista tulee arvokkaimpia.
Kun peli on päättymässä, kaatokorttien jakaminen muille voi olla tehokas keino pelotella voittoa lähestyvää pelaajaa: koska kymppi ja ässä on aina pakko nostaa, ei kakkonenkaan käy niiden päälle. Muistathan, että pöytään voi lyödä kerrallaan vain yhden kaatokortin.
Paskahousun eri muunnelmat
Valepaska
Paskahousun tunnetuin variaatio on valepaska, jota kutsutaan myös nimellä “paskahousu väärin päin”. Tässä pelataan kuvapuoli alaspäin asetetuin kortein ja valepaskassa saa myös huijata – joskin siitä voi joutua kärsimään! Jaon ensimmäinen kortti pelataan kuvapuoli ylöspäin, muut kuvapuoli alaspäin. Pelaajan tulee aina sanoa, mitä kortteja hän lyö tai on lyövinään. Seuraava pelaaja voi tarkistaa kortit, jos hän epäilee toisen huijanneen. Jos hän on oikeassa, huijari nostaa pakan. Jos hän on väärässä, joutuu hän itse nostamaan sen.
Punamusta paskahousu
Tässä valepaskan muunnelmassa korttipakan mustilla kympeillä, ässillä ja kakkosilla on erityinen merkitys. Punaiset kymppikortit on sijoitettava ysien ja jätkien väliin, punaiset ässät ovat kuninkaita korkeampia ja punaiset kakkoset kaikkien alimpia. Kymppejä, ässiä ja kakkosia pöytään laittaessa on kerrottava ääneen kortin väri. Kuvakortteja voidaan myös laittaa tyhjälle pöydälle ja pienin määrä, jonka päälle kuvakortti voidaan sijoittaa, on seitsemän. Valepaskan pelitapa sopii todennäköisesti parhaiten tähän muunnelmaan, mutta myös perinteistä Paskahousua kannattaa ehdottomasti kokeilla tällä variaatiolla.
Pöytäpaska
Jokaiselle pelaajalle jaetaan aluksi neljä korttia kuvapuoli alaspäin pöydälle ja sen jälkeen jaetaan vielä neljä korttia kuvapuoli ylöspäin. Jos kaikki kädessä olevat kortit käytetään, he voivat tarvittaessa käyttää näitä jäljellä olevia neljää korttia. Kakkoset voidaan sovitusti poistaa.
Valepaska jokereilla
Jokereita otetaan ja käytetään toisen kortin korvikkeena. Jos jäät kiinni valehtelusta, ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin nostaa.
Paskahousu on hauska porukkapeli
Oikealla asenteella yhdessä pelaaminen voi olla uskomattoman palkitseva ja nautinnollinen kokemus. Olipa kyse sitten perheen peli-illasta tai ystävien lautapelistä, kun kokoonnutaan yhteen positiivisella asenteella ja halulla pitää hauskaa, mahdollisuudet ovat rajattomat. Onnea pelaamiseen!