Kesäyliopistot

Opiskelu voi olla myös harrastus!

Nykyään opiskelu voi olla myös harrastus ja siihen antaakin oivallisen mahdollisuuden Suomen hyvin rakennettu opintojärjestelmä. Opiskelu on paitsi hauskaa, myös hyödyllistä ja antoisaa. Tänä päivänä opiskelu ei ole välttämättä aikaan tai paikkaan sidottua ja se mahdollistaa esimerkiksi lisäopinnot useille hyvinkin helposti ja joustavasti. Tämä on erityisesti mukavaa, jos henkilö haluaa vaihtaa kokonaan alaa esimerkiksi pitkän työuran jälkeen tai esimerkiksi kotiäideille, jotka ovat olleet pitempään lasten kanssa kotona.

Opiskelumahdollisuuksia on lähestulkoon rajaton määrä ja valittavana on niin avoin yliopisto, avoin ammattikorkeakoulu, kesäyliopistot, kansalaisopistot, työväenopistot ja kansanopistot. Valinnanvaraa siis riittää ja lähestulkoon jokaiseen elämäntilanteeseen on olemassa hyvä ja omanlaisensa opiskeluratkaisu. Tässä kirjoituksessa käsittelemme kuitenkin pääsasiassa kesäyliopistoa ja siellä opiskelua harrastuspohjalta.

Aina opiskelun ei tarvitse olla tavoitteellista, se voi olla myös, kuten aiemmin mainittiin myös harrastus. Harrastuksen ideahan on tuoda iloa ja sisältöä henkilön elämään ja mikä onkaan parempi tapa viettää aikaa kuin keskittyä johonkin itseä kiinnostavaan aiheeseen kunnolla ja antaumuksella.

Kesäyliopistoissa opiskelu on hyvin samanlaista kuin avoimessa yliopistossa, joten opiskelija voi itse päättää opintojen aikataulun ja kulun hyvinkin itsenäisesti. Kesäyliopistoissa opiskelevat henkilöt käyvätkin yleensä töissä tai opiskelevat samalla jopa jotain ihan muuta. Kesäyliopistoissa on mahdollisuus opiskella esimerkiksi uusia kieliä. Jos henkilön intohimona on esimerkiksi matkustelu tai hän haaveilee muutosta toiseen maahan, voi hän kesäyliopiston kautta opetella kohdemaan kieltä.

Kesäyliopistoissa voi opiskella myös erilaisia kulttuuri- ja taidealoja, jotka usein mielletään myös harrastukseksi, Näin ollen harrastemaalaaja tai näyttelijän urasta kiinnostunut voi hankkia lisäkoulutusta kesäyliopiston avulla. Näin ollen harrastuksesta voi tulla myöhemmin myös ammatti, sillä useimmissa pääsykokeissa ja haastatteluissa otetaan huomioon myös henkilön harrastuneisuus sekä erityisesti kiinnostuneisuus ja motiivi. Ja mikä olisikaan parempi keino näyttää kiinnostuksensa kuin se, että on opiskellut kyseistä alaa omalla vapaa-ajallaan kesäyliopistossa.