Kesäyliopistot

Kesäyliopistot – kursseja koko elämän ajaksi

Kesäyliopistot – kursseja koko elämän ajaksi

Oletko ikuinen opiskelija, joka ei koskaan saa tarpeekseen uusien asioiden oppimisesta? Onko sinulla jo useampi tutkinto ja silti haluat opiskella lisää? Vai oletko ihminen, joka toivoo, että maailma pysyisi muuttumattomana ja voisit tehdä loppuelämäsi yhtä ja samaa työtä? Ajatteletpa miten tahansa, kesäyliopistosta voit löytää itsellesi jotain juuri sinua kiinnostavaa ja motivoivaa opiskeltavaa. Kesäyliopistojen laajasta kurssitarjonnasta ikuinen opiskelija voi löytää elämänsä kurssin ja opiskelua karttava löytää kipinän opiskeluun.

Kesäyliopistoja on Suomessa useita ja niiden tarjonta on valtava. Helsingin seudun kesäyliopistossa voi kesäkaudella 2023 opiskella esimerkiksi tulevaisuuden tutkimusta, voimavarakeskeistä traumatyöskentelyä, sijoittamista, eläinten oikeuksia ja luovaa kirjoittamista. Laajaa tarjontaa selaillessa saattaakin löytyä sellainen kurssi, että yhtäkkiä huomaakin olevansa täysin innostunut uuden asian opiskelusta.

Inhoatko opiskelemista ja uusien asioiden opettelua?

Kokemuksesi koulusta ja opiskelusta saattavat olla negatiivisia. Ehkä olet enemmän esimerkiksi intohimoinen penkkiurheilija ja seuraat mieluummin Valioliigaa ja vedonlyöntivihjeitä. Jos koulunkäynti on aina tuntunut sinusta vähän vastenmieliseltä, voi tuntua mahdottomaltakin ajatukselta innostua opiskelusta uudelleen. Usko pois, sinun on kuitenkin mahdollista muuttaa omaa suhtautumistasi opiskeluun!

Yksi hyvä keino on tutustua kesäyliopistojen kurssitarjontaan. Kesäyliopistot tarjoavat valtavan laajan kattauksen erilaisia kursseja. Halusitpa sitten tutustua täysin uuteen aiheeseen tai päivittää jo olemassa olevaa osaamistasi, kesäyliopistosta voit löytää sopivat kurssit. Kaikkein tärkeintä on löytää yksi sinua innostava kurssi: kun pääset alkuun opinnoissa yhden mielenkiintoisen kurssin kanssa, saatat huomata jo miettiväsi, mitä opiskelisit seuraavaksi. Ehkä oivallat, että opiskelu ja uusien asioiden oppiminen onkin hauskaa. Tulet myös huomaamaan, että opiskelu kesäyliopistossa on täysin erilaista kuin opiskelu peruskoulussa.

Opiskelustrategian laatiminen

Voit käyttää opiskelumotivaation löytämiseen ja säilyttämiseen erilaisia strategioita. Tavoitteiden laatiminen ja niiden pilkkominen pienempiin tehtäviin voi pitää oppimisprosessin paremmin hallussa. On tärkeää myös tehdä aikataulu, jotta pystyt panostamaan opiskeluun riittävästi. Jos saat ystävän tai muun tutun innostumaan samasta asiasta, yhdessä opiskelu voi kannustaa sinua paremmin eteenpäin. Itsensä palkitseminen tehtävien suorittamisen jälkeen voi myös olla hyvä tapa pysyä oppimistavoitteissa.

Pidä säännöllisesti taukoja ja huolehdi siitä, että saat nukuttua riittävästi yöllä, sillä uni auttaa aivojasi omaksumaan uutta tietoa. Tarvitset riittävästi unta myös siksi, että olet pirteä ja jaksat keskittyä opiskeluun päivällä. Jos opiskelun ohessa tulee vastaan asioita jotka väsyttävät, yritä silloin löytää muita tapoja tiedon sisäistämiseen. Etsi aiheeseen liittyviä mielenkiintoisia artikkeleita tai videoita ja opettele asiaa niiden avulla.

Elinikäisen oppimisen vaikutukset yksilöön ja yhteiskuntaan

Uusien asioiden oppiminen voi lisätä itseluottamusta ja vahvistaa itsetuntoa. Lisäksi elinikäinen oppiminen voi avata uusia näkökulmia ja kasvattaa luovia taitoja. Oppimalla uusia asioita voi saada laajemman näkemyksen ympäröivästä maailmasta ja uusien taitojen oppiminen voi myös johtaa parempiin työllistymismahdollisuuksiin. Työnantajat etsivät jatkuvasti henkilöitä, jotka ovat kehittäneet taitojaan.

Elinikäinen oppiminen auttaa rakentamaan siltoja eri sukupolvien välille. Se voi lisätä ymmärrystä ja kannustaa ajattelemaan asioita eri-ikäisten näkökulmasta. Lisäksi elinikäinen oppiminen voi auttaa vähentämään eriarvoisuutta. Opiskelemalla uusia asioita yksilöt voivat hankkia sellaisia taitoja, joita tarvitaan parempiin urapolkuihin ja siten myös korkeampaan tulotasoon.

Miksi valita kesäyliopisto?

Kesäyliopistot tarjoavat joustavaa oppimista ja kursseja voi suorittaa kesäisin omaan tahtiinsa. Kurssit sopivat erinomaisesti ihmisille, joilla on mahdollisuus käyttää opiskeluun vain rajoitettu aika työn tai muiden sitoumusten vuoksi. Kesäyliopiston kursseilla voi oppia uusia asioita rennossa ympäristössä muiden opiskelijoiden kanssa ja pienemmät ryhmäkoot mahdollistavat sen, että opettajalla on enemmän aikaa yksittäisille oppijoille. Kesäyliopistot tarjoavat myös verkko-opetusta.

Elinikäinen oppiminen on tärkeää, sillä se auttaa yksilöitä kehittymään ja pysymään mukana muuttuvassa maailmassa. Se tuo uusia merkityksiä ja näkökulmia ihmisten elämään. Oikeanlaisella motivaatiolla ja välineillä kuka tahansa voi hyötyä uusien taitojen hankkimisesta ja parantaa omaa osaamistaan.