Kesäyliopistot

Rentoutuminen koulupäivän jälkeen

Rentoutuminen koulupäivän jälkeen

Kursseilla keskittyminen vaatii usein myös sen, että osaa käyttää muutkin päivän tunnit paremmin kuin vain katsoen Netflixiä peiton alla. Aivojen täytyy levätä, jotta ne jaksavat oppia uutta. Lepääminen ei kuitenkaan tarkoita ainoastaan nukkumista ja etenkin heidän, jotka kärsivät uniongelmista, olisi hyvä keskittyä myös päivisin tapahtuvaan rentoutumiseen. Ihmiset ovat erilaisia ja tarvitsevat erilaista palautumista ja tekemistä. Tästä tekstistä löydät useita ideoita iltoihisi!

Introvertti vai ekstrovertti

Ensimmäiseksi on hyvä tiedostaa onko itse sisään- vai ulospäin kääntyneempi, eli onko introvertti vai ekstrovertti. Introvertit yleensä kaipaavat enemmän omaa tekemistä ja yksin oloa kuin ekstrovertit. Usein ekstrovertit jopa lataavat akkujaan ja voivat paremmin, kun he ovat sosiaalisia.

Sosiaalinen illanvietto

Saitpa sitten kursseilta uusia kavereita tai haluat viettää ystäviesi kanssa aikaa, yhteisen tekemisen keksiminen voi olla turhauttavaa. Osalle sopivat paremmin spontaanimmat hengailut ja toisten kanssa täytyy varata kalenterista päivä ja aika viikkoja etukäteen.

Olitpa sitten uusien tai vanhojen ystävien kanssa, peli-ilta on klassikko, jonka kanssa on vaikea mennä pieleen. Helppoja ja hauskoja korttipelejä on paljon, kuten paska housu, ristiseiska ja rommi. Lautapelejäkin löytyy jokaisen nurkista ainakin pari. Jos et kuitenkaan tahdo ihan joka kerta ehdottaa kavereille pelailuja, olemme koonneet muitakin mahdollisuuksia alla olevaan listaan:

 • vierailu galleriassa tai museossa
 • ulkoilma-aktiviteetit, kuten melonta tai kalliokiipeily
 • sisäpelit, kuten tennis, padel tai biljardi
 • elävää musiikkia tai komediailtoja
 • yhdessä syöminen, ulkona tai kotona
 • karaokea, pelejä tai elokuvia, ulkona tai kotona
 • kävelylle tai pyöräretkelle lähteminen

Osa listalla olevista aktiviteeteista kuitenkin vaatii rahan käyttöä. Tämä voi ymmärrettävästi olla este opiskelijoille etenkin, jos rahaa joutuu käyttämään joka kerta, kun haluaa viettää muiden kanssa aikaa. Siksi esimerkiksi juuri pelit tai kävelylle meneminen ovat useimmille täydellinen vaihtoehto.

Omaa aikaa

Niin introvertit kuin ekstrovertitkin tarvitsevat myös omaa aikaa. Turhan monien oma aika valuu sarjojen ja leffojen katsomiseen. Ruudun katsominen ei tietenkään ole täysin huono asia, mutta tässäkin täytyy löytää kultainen keskitie. Kokeile siis vaihtaa osa omasta ajastasi muunlaisiin askareisiin, jotka vaativat aivoiltasi ja kropaltasi aivan eri asioita kuin sohvalla makaaminen. Tällaisia ovat esimerkiksi:

 • ruoanlaitto
 • urheilu ja liikunta
 • päiväkirjan kirjoittaminen
 • piirtäminen
 • lukeminen
 • musiikin kuuntelu

Nämä aktiviteetit auttavat sinua rentoutumaan, vaikka vain muutamaksi minuutiksi. Ja se puolestaan auttaa aivojasi toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Olipa ajatuksesi täydellisestä illasta mikä tahansa, pääasia on, että jokainen tarvitsee aikaa tehdä asioita, joista pitää ja joiden avulla voi rentoutua. Hauska tekeminen niin ystävien kanssa kuin yksinkin voi auttaa sinua keskittymään koulunkäyntiin! Sinun ei tarvitse noudattaa samaa rutiinia joka päivä, ja erilaisten aktiviteettien tutkiminen on hyvä tapa varmistaa, että sinulla on hauskaa opiskelun ohella!